Hoofdluizen, de menselijke parasiet

Hoofdluizen

Wat zijn hoofdluizen eigenlijk?
De hoofdluis is een zeer klein insect van ongeveer 3 mm groot en is een menselijke parasiet. Dit betekent dat hij voor voeding, bloed in dit geval, het bij de mens wil halen. Via een kleine steeksnuit zuigt hij bloed bij mensen, vervolgens laat hij speeksel achter wat een irriterende werking op onze huid heeft. Luizen leven het liefst in een warme omgeving, bijvoorbeeld het haar van mensen. Meer informatie hierover kunt u opzoeken op: www.millium.nl.

 

Hoe kom je aan hoofdluizen?
Luizen lopen over van persoon tot persoon. Het meest komt dit probleem voor bij kinderen aangezien kinderen naar school gaan en bij het spelen veel contact met elkaar hebben. Een veel voorkomend probleem op scholen is dat luizen via de jassen worden overgedragen aangezien die aan de kapstok dicht op elkaar worden gehangen. Vaak kan dit niet anders door ruimtegebrek op school dus hebben ze de luizentas geïntroduceerd waardoor eventuele luizen mee de tas in verdwijnen en niet van jas tot jas over kunnen springen.

 

Preventief met luizen omgaan
Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om luizen te weren. Zoals we net al zeiden is de luizentas voor op school een ideale uitkomst. Controleer dagelijks op neten bij kinderen. Neten zijn de eitjes die luizen leggen en zijn grijs van kleur en ongeveer 1 mm groot. Ze zitten dicht op de hoofdhuid aangezien ze de warmste plek nodig hebben om goed te kunnen groeien. Een andere plek waar de neten zich vaak verschuilen is achter de oren. Kam het haar uit met een luizenkam en kijk of je eventuele neten kunt vinden.

 

Wat doe je als je al luizen hebt?
Als er al luizen geconstateerd zijn kan je verschillende dingen doen. Ten eerste zal het haar goed uitgekamd moeten worden met een luizenkam om de luizen te verwijderen. Een makkelijke manier om dit bij kinderen te doen is om ze in bad te doen en het haar met een conditioner te behandelen, dit maakt het haar glad waardoor je er heel makkelijk doorheen kunt met een luizenkam. Daarna even het haar goed uitwassen. Was alle knuffels en het beddengoed dagelijks en kijk altijd in bed even of je neten of luizen vindt. Voor veel meer tips en andere informatie over hoofdluizen kun je terecht op: www.millium.nl